Telli Betül Karacan nomineres for modigt at sætte fokus på diskrimination indenfor offentlige algoritmer. Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande. Samtidig er det også et af de lande i verden, hvor der per automatik indsamles allermest data om alle borgere. Det kan være en farlig cocktail.
I Libre-komitéen har vi særligt været fokuserede på den måde, algoritmer og AI i stigende grad erstatter og supplerer mennesker i sagsbehandling og borgerkontakt. Hvilke antagelser lærer sådanne systemer sig selv, og hvordan sikrer vi, at de biases og uretfærdigheder, der præger vores samfund, ikke reproduceres i de systemer, der bygges? Det er meget svært at vide, fordi vi har så lidt offentlig tilgængelig information om den måde, systemerne bruges og bygges.
Telli Karacan gav os ikke bare vitale indsigter i den såkaldte STAR-algoritmes funktion, baseret på sin egen oplevelse med diskrimination i jobcentersystemet; hun kæmpede også en kamp for at stoppe den måde, STAR-algoritmen forfordelte og klassificerede mennesker på baggrund af ophav. Og vandt. Der er ikke mange forbilleder i Danmark, når det kommer til aktivisme rettet mod det offentliges brug af digitale værktøjer. Sådan et forbillede er Karacan blevet, med store personlige omkostninger til følge. Den status ønsker vi i Libre at cementere. Karacan har allerede med sit arbejde gjort en forskel for tusindvis af mennesker med ikke-vestlig baggrund, og hendes indflydelse vil fortsætte så længe, STAR-algoritmen er i brug.